Novice

Zdravilni učinki savnanja

  • 19 oktober 2015
  • Število ogledov: 4003
Zdravilni učinki savnanja

Hladni dnevi so kot nalašč za sproščanje v savnah, ki blagodejno vplivajo na naše telo in duha. Med savnanjem se namreč sprostimo in umirimo. Naše telo se razstruplja, dihalne poti se prečistijo, izboljša pa se tudi prekrvavitev kože.

Uporaba savne že dolgo velja za eno najbolj zdravilnih in prijetnih oblik sproščanja. Ob redni uporabi savne (vsaj dvakrat tedensko) se kažejo pozitivni učinki tako na fizičnem in duševnem počutju uporabnika. Največja vrednost stare finske iznajdbe je dobro počutje in sprostitev. Človek je bil nekoč bolj izpostavljen vremenskim nihanjem. Na te spremembe je bil navajen in jih je potreboval za dobro počutje. Savna pomeni danes podoživljanje vremenskih stresov na bolj prijeten način. Morda je prav to vzrok, da se v savni tako dobro počutimo in duševno sprostimo. Da dosežemo željen učinek, si moramo vzeti čas. Odmisliti moramo vse skrbi in se prepustiti občutkom. 

Savnanje sestoji iz dveh enako pomembnih dejavnosti, ogrevanja in temeljitega ohlajevanja telesa, ki samo skupaj prinašata blagodejni občutek. Ogretje kože povzroči razširjanje perifernega ožilja. Ohlajevanje telesa je šok za žile in kožne temperaturne sprejemnike, vendar temperaturnih razlik ne doživljamo kot nelagodje. Nasprotno, ob rednem savnanju je prijetna že sama misel na ugodje, ki ga občutimo ob temperaturnih razlikah. Mišičje ožilja se v nenadnem kratkotrajnem hladu aktivno skrči, zato v obdobju umirjanja ne čutimo mraza. Poleg fizične dejavnosti, tudi uporaba savne pozitivno vpliva na proces staranja žil in krepitev kardiovaskularnega sistema. Prehajanje iz vročega okolja v hladno je trening za žile. Za optimalno delovanje krvnega obtoka telo potrebuje tako redno izpostavljanje telesnim naporom (športne dejavnosti), kot tudi izpostavljanje temperaturnim spremembam. 

Pregrevanje telesa povzroča znojenje in odstranjevanje škodljivih in nekoristnih produktov iz telesa. Znojenje, ki je posledica pospešenega kroženja krvi, je izredno koristna in učinkovita telesna reakcija. Je najboljši način za izločanje pota, za čiščenje znojnic in pospešitev obnavljanja in čiščenja kože, ki po savnanju postane nežna in gladka. Toplota pospeši obtok v telesu, kar blagodejno vpliva na sprostitev napetosti v mišicah. 

Savna s svojimi učinki krepi imunski sistem in ob redni uporabi preprečuje virusna in bakterijska obolenja ter pospešuje delovanje limfnega obtoka. Ob pravilni uporabi savne se bomo dobro počutili in tudi dobro spali. 

Redna uporaba infrardeče savne omogoča izgubo telesne teže. Po 30 minutah v infrardeči kabini porabimo od 900 do 2.400 kalorij. V procesu ohlajanja telo izgublja vlago, česar posledica je hitra povečana poraba lastnih maščob. Savne ne smemo uporabljati po obilnem obroku hrane. Na ta način se izognemo morebitnim zdravstvenim težavam. Krvni obtok ne sme biti dodatno obremenjen s prebavo hrane. Finci se nekaj ur pred uporabo savne postijo. Vsaj pol ure pred odhodom v savno si vzemimo čas in se umirimo. Nenaden prehod iz vsakdanje naglice v savno lahko deluje na telo stresno. V savno gremo brez oblačil, saj bi le ta lahko povzročila zastoj pri oddajanju toplote in posledično slabosti zaradi pregrevanja. 

Poleg številnih pozitivnih učinkov na naše telo savnanje predvsem sprošča, pomiri in blaži psihološke učinke stresakar je ob današnjem načinu življenja morda še pomembneje od neposrednih fizičnih učinkov.

Za zdrav duh v zdravem telesu torej nista potrebna samo pravilna prehrana in gibanje, ampak tudi pravilna in kakovostna nega telesa. Sem spada savnanje, s katerim očistimo telo in ga pregrejemo. Savna bo torej zadovoljila različne profile ljudi. Tiste, ki bi zaradi različnih vzrokov radi izboljšali svoje fizično počutje ali poskrbeli za boljšo odpornost, kot tudi tiste, ki bi radi za nekaj časa odmislili vsakodnevne skrbi in se popolnoma sprostili.

 

 

Kategorije: Novice, Obvestila

Nahajamo se...

Koroška cesta 65c
2360 Radlje ob Dravi

Info 051 475 552