Novice

KDO JE IN KAKŠEN MORA BITI STROKOVNJAK NA PODROČJU FITNESA

  • 17 april 2016
  • Število ogledov: 4075
KDO JE IN KAKŠEN MORA BITI STROKOVNJAK NA PODROČJU FITNESA

V zadnjih letih lahko opazimo občutno porast ljudi, ki delujejo na področju fitnesa kot osebni trenerji oz. vaditelji ali inštruktorji. Skoraj dnevno lahko opazimo nove trenerje, spletne strani in različne projekte na področju fitnesa. Zakaj takšna porast? Nedvomno je danes fitnes oz. skrb zase, za svoje zdravje in izgled, na višku popularnosti in vsekakor potrebujemo tudi ljudi, strokovnjake, ki bodo znali ljudi voditi pri varni in učinkoviti vadbi, pri spremembah življenjskega sloga ter jim pomagali varno in hitro doseči zastavljene cilje. V skladu s temi trendi pa je prišlo tudi do povečanega števila ljudi, ki želijo svojo strast spremeniti v posel/kariero in tudi do tistih, ki vidijo priložnost ter želijo izkoristiti nastalo povpraševanje po strokovnjakih na področju fitnesa.

Problem nastane, ko se zabriše meja med strokovnostjo/profesionalnostjo ter vsem ostalim, kar k temu ne sodi. Pri nas imamo danes masiven pojav osebnih trenerjev, med katerimi je ogromno takšnih, ki to niso in so z delom začeli ker so videli priložnost oz. možnost dodatnega zaslužka ali pa zato, ker že nekaj let sami trenirajo in menijo, da so s tem pripravljeni na poučevanje drugih.

Danes ljudje radi rečejo, da je pri nas že vsak trener in včasih se res zdi tako, kar pa meče slabo luč na vse tiste, ki svoje delo opravljajo vestno, s pravo mero strokovnosti , so poskrbeli za primerno formalno izobrazbo in se zavezali vseživljenjskemu izobraževanju, kar je na področju fitnesa in prehrane ključnega pomena, saj gre za zelo dinamično in strokovno prepleteno stroko. Problem je v tem, da je vstop v stroko precej enostaven, saj je potrebno le zadostno zaupanje ljudi, da nekomu zaupajo svoje zdravje in telo, kar pa mnogi znajo hitro izkoristiti s pretkanimi marketinškimi potezami in videzom.  Prav smešno se zdi, da je to postala stroka, kjer lahko pogosto slišiš: “eh jaz ne rabim teh tečajev, faksev/šol, saj jaz itak ful dosti vem, saj pa že par let treniram, potrata časa.” Pogosto lahko opazimo tudi uspehe posameznikov zgolj na račun osebnega videza in napredkov, ki pa jih v skladu z osebnimi lastnostmi lahko ljudje dosegami različno hitro in v različnih razsežnostih. Vse to pa zbija kredibilnost celotne stroke.

Področje fitnesa in športa je zelo kompleksno in kot je zapisano že v naslovu, vsak trener, športni trener, vaditelj ali inštruktor mora primarno biti strokovnjak in kot strokovnjak mora izpolnjevati določene kriterije.

Formalna izobrazba

Vsak strokovnjak na področju športa in fitnesa mora imeti vsaj minimalno formalno izobrazbo. K formalni izobrazbi štejem licenčne tečaje ter fakultete. Če ponovim misel iz uvodnega dela; zdi se, da je fitnes postal področje, kjer se zanemarja organizirano in k potrebnim spretnostim usmerjeno izobraževanje, saj imamo cel kup samo-oklicanih strokovnjakov, ki menijo, da so nad formalno izobrazbo in da lahko vso potrebno znanje pridobijo z nekaj članki in knjigami ter z “gvihtanjem” samim. Formalna izobrazba je pomembna, je nekakšna osebna odgovornost posameznika do sebe kot strokovnjaka in do osebe, ki ji/mu bo zaupala svoje zdravje. Vsak pri sebi naj si odgovori, ali bi zaupali svoje zdravje ter telo nekomu, ki pravi, da je zdravnik in zdravi, ker pač je že veliko prebral o tem in je telesno zdrav, ne zdi se mu pa smiselno in vredno časa, da bi dejansko doštudiral iz medicine? Jaz ne bi.

Interdisciplinarnost

Kot že rečeno, področje športa in fitnesa je zelo široko in kompleksno področje in področja, ki se prepletajo znotraj fitnesa se širijo iz leta v leto, kar pa zahteva vse več znanj in spretnosti, ne le poznavanje nekaj vaj za določene mišice kot je mogoče bilo dovolj pred leti. Vso to povečanje oz. širjenje stroke ter prepletanje številnih področij pa zahteva tudi vse globlje in širše znanje, ki se dotika anatomije, funkcionalne anatomije, biomehanike, psihologije, pedagogike itd. Osebni trener mora torej biti strokovnjak z zelo širokim znanjem, da se lahko prilagodi vsaki stranki in ji pomaga do specifičnih ciljev v okviru posameznikovih posebnosti in omejitev.

Čut za človeka

Vsak, ki dela na področju fitnesa, se mora zavedati, da je vsaka oseba s katero pridemo v stik posebna oz. drugačna na svoj način. Vsaka oseba ima svoj oseben nabor vrednot in ciljev, ima svoj poseben karakter, ki se kaže v interakciji te osebe z okoljem, v čustvenih odzivih na dogajanje v okolici in na vse to moramo znati reagirati. Videti “skozi” osebo namesto, da jo vidimo le kot naslednjo stranko je ključnega pomena za produktivno in prijetno sodelovanje. Zavedati se moramo, da nimajo vsi enakih ciljev, da vsi procesa vadbe in spremembe življenjskega sloga ne vidijo in doživijo na enak način, da nekaterim vsi tipični in stereotipni prikazi fitnesa ne odgovarjajo in če nismo sposobni teh stvari dojeti in spoznati osebo na globljem duševnem nivoju, potem je velika verjetnost, da sodelovanje ne bo tako uspešno in prijetno. Vsa spoznanja o človeku, tako na psihološkem kot telesnem (telesni tip, telesna pripravljenost, poškodbe itd) nivoju, moramo znati zajeti v program, ki ni za vsakega popolnoma enak.

Pedagog

Strokovnjak na področju fitnesa mora svoje zahteve znati na razumljiv način posredovati svoji stranki. Znati jo mora naučiti potrebnih spretnosti, ki so ključne za doseganje rezultatov. Sodelovanje med strokovnjakom na področju fitnesa ter stranko mora biti tudi pedagoški proces, skozi katerega stranka pridobi nova znanja in spretnosti in ne sme biti le proces pustega ukazovanja.

Prepoznavanje in izločanje omejitvenih faktorjev

Ključno pri procesu doseganja rezultatov je prepoznavanje in izločanje omejitvenih faktorjev, torej tistih faktorjev oz. razlogov, ki so sploh povzročili trenutno nezaželjeno stanje oz. tisti faktorji, ki preprečujejo doseganje zastavljenih ciljev. Strokovnjak na področju fitnesa mora biti dovolj spreten, da to prepozna in sestavi plan, s katerim bomo postopno izločili omejitvene faktorje in se približali ciljem. Ta spretnost se močno prepleta s spretnostjo čuta za človeka in narekuje tesnejši stik oz. sodelovanje med strokovnjakom in stranko.

Videz vara

Poleg izboljševanja in ohranjanja zdravja ter počutja so na področju fitnesa primarni cilji pogosto povezano z oblikovanjem telesa oz. z videzom in posledično najbolj izstopajo tisti, ki so na takšen ali drugačen način dosegli izrazite spremembe na svojem telesu, a žal videz pogosto zelo vara. Vsekakor obstaja ogromno strokovnjakov, ki so svoje znanje in spretnosti združli s svojimi lastnimi cilji in interesi in vse to vložili v svoje telo, žal pa se pri nekaterih izgled vedno ne sklada z znanjem in spretnostmi, sploh takšnimi, ki bi lahko koristili vsem drugim. Pri tem se moramo zavedati, da imamo tudi strokovnjaki na področju fitnesa svoje cilje, torej kaj želimo doseči s svojim telesom ter koliko bomo vanj vložili. Ne želimo si vsi biti bodybuilderji, ne želimo si vsi priti pod 10 odstotkov telesne maščobe, ne želimo vsi dvigniti 200 kil na počepu; to pa ne pomeni, da različni strokovnjaki z različnim izgledom in osebnimi interesi ne premorejo globokega in širokega znanja, ki lahko koristi ostalim, ki potrebujejo pomoč, običajno prej nasprotno. Če parafraziram zanimivo izjavo izpred nekaj časa: “ne cenim tistega (strokovnjaka), ki hodi okrog cel super fit in žilast, ampak cenim tistega, ki mi reče, da je izgubil na formi, ker mu zaradi nenehnega vlaganja vase, v svoje znanje in spretnosti, včasih zmanjka časa, da bi poskrbel zase.” In če objavim še citat svetovno priznanega trenerja E. Cresseya: “They say that a rising tide lifts all ships. Well, a falling tide lowers all ships, too. It drives me bonkers when fitness ambassadors wear sleeveless shirts on television during interviews. It reinforces the perception that all fitness professionals are meatheads.”

Področje fitnesa je zelo široko in zajema celo vrsto zelo različnih ciljev. Različni področni stereotipi, ki jih na žalost ustvarjamo ljudje sami, pa pogosto zameglijo to kompleksnost in resnost ter škodujejo našemu delu.

 

Vseživljenjsko izobraževanje

Zaradi vse večjega prepletanja različnih področij znotraj fitnesa ter posledičnega povečanja kompleksnosti, postaja vse pomembnejše, da se vsi strokovnjaki vseživljenjsko izobražujemo na različnih področjih. Področje fitnesa in športa je znanstveno-raziskovalno zelo aktivno in iz tedna v teden prihajajo nova spoznanja, ki jih moramo absorbirati ter prenesti v prakso. Brez rednega izobraževanja lahko hitro ostanemo “od zadaj.”

Če povzamemo, trener oz. vaditelj ali inštruktor mora biti oseba, ki ima strokovna osnovna znanja, premore različna znanja in spretnosti ter se vseživljenjsko izobražuje. Pomembno je, da se zna prilagoditi stranki in uporabiti pristope, ki bodo vodili k učinkovitemu in prijetnemu sodelovanju. Seveda pa vse te spretnosti pomenijo le malo, če stranka sama ni pripravljena vložiti dela in truda. Marsikdo misli, da je z najemom trenerja delo že končano, a takrat se pravo delo šele začne! Strokovnjak na področju fitnesa stranko le vodi, ji daje jasna navodila, stranka pa mora te informacije pretopiti v trud in trdo delo.

Ljudje ste tisti, ki izbirate, komu boste zaupali svoje telo in svoje zdravje. Poskrbite, da preverite, komu le-to zaupate.

Rok Ledinek, FZS, ISSA CFT,Pn1

Kategorije: Novice, Obvestila

Nahajamo se...

Koroška cesta 65c
2360 Radlje ob Dravi

Info 051 475 552